Czy wiesz o tym, że aż 70 % naszej odporności pochodzi z jelit?
To właśnie tam zlokalizowany jest GALT, czyli jelitowy system odpornościowy (tkanka limfatyczna jelit). Jest on odpowiedzialny za naszą odporność nabytą, a więc tą kształtującą się w ciągu trwania naszego życia, w skutek kontaktu z szkodliwymi czynnikami (jak alergeny, bakterie, wirusy).
GALT, nie chroni tylko układu pokarmowego, czy samych jelit. Ma on rozległe działanie dotyczące wielu narządów, a w szczególności układu oddechowego i moczowo-płciowego.
W jelitach, oprócz komórek limfatycznych, w budowaniu odporności niezmiernie ważną rolę pełnią także korzystne bakterie (probiotyczne).
Oddychając, jedząc przez przypadek do naszego organizmu dostają się szkodliwe substancje, które dalej trafiają do jelit. Te zaś muszą ochronić nas przed zagrożeniem i zwalczyć patogen.
Niestety GALT nie będzie prawidłowo funkcjonował, jeżeli o to nie zadbamy. Nieszczelne jelita, stany zapalne, czy niekorzystna flora jelitowa są głównymi powodami zaburzenia jego pracy.
Objawami w tym wypadku są częste bóle brzucha, biegunka, zaparcia czy wzdęcia.
Co robić by zadbać o swoje jelita?
Podstawową kwestią jest przestrzeganie zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety, czyli bogatej w warzywa, owoce, białka i zdrowe tłuszcze oraz także często pomijaną wodę mineralną. Wspomogą one metabolizm i oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn.
Pamiętajmy, więc by nasze jadłospisy obfitowały w produkty lekkostrawne, o dużej zawartości błonnika, a także zawierały fermentowane produkty mleczne, jak maślanka, jogurt czy kefir (naturalnie bogate w bakterie probiotyczne) oraz kwasy tłuszczowe omega 3 (olej lniany, orzechy, pestki, ryby morskie).
Ograniczy zaś żywność przetworzoną, gotową, słodycze, fast foody, nadmierne spożywanie alkoholu, kawy i palenie papierosów.