Żeby odpowiedzieć na to pytanie należy najpierw zastanowić się co takiego złego jest czekoladzie.
Tutaj odpowiedź jest stosunkowo prosta. Powszechnie spożywane przez nas czekolady to źródło cukrów czy nawet syropu glukozo-fruktozowego (prowadzącego np. do otyłości i cukrzycy), barwników czy innych dodatków do żywności, tłuszczu mlecznego, mleka w proszku.. a nie po prostu kakao – czyli tłuszczu kakaowego i miazgi.
Powinniśmy więc wybierać czyste czekolady – bez dodatkowego nadzienia (które np. owoców to nawet na oczy nie widziało) oraz te o jak największej zawartości kakao, ponieważ:
Im większa zawartość miazgi kakaowej tym wyższa jakość czekolady.
Według dietetyków za godną uwagi i zdrową wersję uważa się dopiero czekoladę o zawartości od 70 % kakao.
Dlaczego więc warto sięgnąć po kostkę czekolady?
1. Gorzka czekolada stanowi źródło około 2 mg żelaza, 580 mg potasu, 165 mg magnezu, 244 mg fosforu, 165 mg wapnia oraz cynku i pewnych ilości witamin, np.:
• Dzięki obecności magnezu czekolada usprawnia przewodnictwo nerwowe podnosząc poziom naszej sprawności intelektualnej. Co więcej wpływa także na pracę mięśni, bierze udział w przemianie kości (ułatwia wchłanianie wapnia) i przemianie węglowodanów czy też przeciwdziała stresie.
• Żelazo zaś ważne jest np. dla produkcji czerwonych krwinek.
2. Znajdziemy w niej także substancje biochemiczne takie jak: teobromina, flawonoidy, kofeina czy fenyloetyloamina (będąca pochodną amfetaminy). Są one godne uwagi ze względu na zdolność do podwyższenia w mózgu poziomu neurotransmiterów takich jak serotonina i endorfiny. W ten sposób wpływają na poprawę nastroju, uczucie przyjemności oraz powodują wzrost ciśnienia we krwi. Co więcej – serotonina przeciwdziała depresji i zmniejsza podatność na choroby układu nerwowego.
• Wspominanie teobromina i kofeina pobudzają nasz organizm poprzez dostarczenie dawki energii, powodują zwiększenie czujności, pozytywnie wpływają na naszą koncentrację, czy sprawność intelektualną (podobne działanie mają zawarte w czekoladzie pirazyny).
3. W tym smakołyku (a tak naprawdę w ziarnie kakaowca) znajdziemy także przeciwutleniacze (głownie polifenole). Ich wysoki poziom w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, choroby nowotworowe, miażdżycę, cukrzycę, a także powoduje opóźnienie procesu starzenia się, chroni przed chorobami oczu (np. przed zaćmą) i negatywnym działaniem promieni słonecznych na skórę.
4. Udowodniono również, że czekolada gorzka zmniejsza dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego oraz jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a nawet pozytywnie wpływa na rozwój płodu.
5. Jak żaden inny słodycz – nie powoduje próchnicy zębów.
6. Naukowcy zauważyli, że czekolada może uspokajać swoim zapachem. Według badań oddziałuje ona na ludzki mózg, a dokładniej na fale związane z koncentracją uwagi.
7. Węglowodany zawarte w czekoladzie dostarczają nam energii. Polecana jest sportowcom, osobom chodzącym po górach i innym w trakcie ciężkich, długotrwałych wysiłków fizycznych. Czekolada jest źródłem szybko uwalniającej się energii, która zapobiega hipoglikemii (nadmiernemu spadku poziomu glukozy we krwi) – tym samym zmniejszając ryzyko omdlenia czy zasłabnięcia.
8. Co więcej czekolada bogata w miazgę kakaową – czyli zawierająca tym samym małą zawartość tłuszczu – przyczynia się do zmniejszenia ilości insuliny produkowanej przez trzustkę. Dzięki temu proces trawienia jest spowolniony, a my czujemy się nasyceni na dłużej. Co także może pomóc nam schudnąć 😉.
Należy jednak pamiętać, że mimo powyższych zalet czekolada jest produktem wysoko kalorycznym i należy pamiętać o umiarze w jej spożywaniu. W jej skład wchodzi około 30 % tłuszczu i niestety w większości to tłuszcz nasycony. Z tego powodu osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadwagą, otyłością czy chorobami układ krążenia powinny unikać czekolady mlecznej, czy też białej. Zawierają one (pochodzące z tłuszczu mlecznego) kwasy laurynowy i mirystynowy. Wymiennie kwasy niekorzystnie wpływają na nasze naczynia krwionośne. Gorzka czekolada nie zawiera powyższych kwasów tłuszczowych. Posiada za to ona tylko jeden nasycony – stearynowy, który nasz organizm w wątrobie przemienia w kwas oleinowy (należący już do nienasyconych kwasów tłuszczowych).
UWAGA
Z czekolady powinni zrezygnować chorzy na cukrzycę – ze względu na wysoką zawartość cukrów oraz także alergicy – stanowi źródło wielu alergenów takich jak kakao, mleko, pszenica orzechy. Mleczna może także powodować objawy u osób nietolerujących laktozę.