Witamina C – fakty i mity

Powszechnie znana witamina C to kwas l-askorbinowy, związek organiczny niezbędny do naszego codziennego funkcjonowania. Czy wiesz o niej już wszystko?

Posiada on szereg właściwości, do których zaliczyć można między innymi:
• zastosowanie w przypadku pierwszych objawów przeziębienia czy grypy
• posiada działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu reaktywnych form tlenu (czyli popularnych wolnych rodników), we współpracy z innymi związkami takimi jak koenzym Q, glutation czy kwas liponowy,
•bierze także udział w naprawie innych antyoksydantów: a-tokoferolu i b-karotenu
• stosowany w leczeniu zaburzeń w gospodarce tłuszczami w organizmie
• uczestniczy w syntezie kolagenu ze względu na czynny udział w tworzeniu pasm włókien kolagenowych, a poprzez to stabilizacjuje struktury kolagenowe, z których składają się tkanki takie jak: dziąsła, więzadła, stawy, skóra, czy elementy kostne
• reguluje hormony: np. tarczycy, sterydowe
• uczestniczy w przemianach tyrozyny wraz z kwasem foliowym
• hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
• ułatwia wchłanianie żelaza
• niektóre badania wykazują wpływ na usprawnienie metabolizmu alkoholu przy zastosowaniu kwasu l- askorbinowego

Zapotrzebowanie
Według zaleceń dzienne spożycie kwasu l-askorbinowego wynosi 1mg/kilogram masy ciała u dorosłych oraz 2mg/kilogram masy ciała u niemowląt. Czynnikami zwiększającymi zapotrzebowanie na tę witaminę mogą być: ciąża, karmienie piersią, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, cukrzyca, nadmierny stres.

Pozytywne działanie na organizm
• Podawanie zwiększonych dawek witaminy C (500mg/dobę) obniża stężenie kwasu moczowego w surowicy.
• Witamina C obniża częstość wczesnych nawrotów po zabiegu przywrócenia rytmu zatokowego serca pacjentom z chronicznym migotaniem przedsionków.
• Regularne przyjmowanie witaminy C obniża stężenie rezystyny -czynnika zmniejszającego wrażliwość tkanek na działanie insuliny, a w przypadku jej wysokich stężeń, jako czynnika rozwoju insulinooporności,
•redukuje stężenie markera świadczącego o występowaniu stresu oksydacyjnego: nitrotyrozyny odpowiedzialnej za uszkodzenia komórek oraz stany zapalne.
• Dobroczynne działanie kwasu l-askorbinowego w przypadku chorób górnych dróg oddechowych to redukcja zapadalności na przeziębienia pośród osób narażonych na stres psychiczny lub zimno i skrócenie czasu choroby.
• Witamina C wpływa na osiągane wyniki w sporcie. Suplementacja kwasem l- askorbinowym obniża stężenie kortyzolu po wysiłku a także poziom adrenaliny i cytokin prozapalnych.

Warto tu też poruszyć kwestię rodzaju witaminy. Ostatnio panuje moda na ‘lewoskrętną’ witaminę C – jest to jedynie zabieg marketingowy, gdyż popularna witamina C jest prawoskrętna, niezależnie czy jej źródłem są owoce, warzywa czy też podawana jest w formie proszku czy kapsułek. Dobrym źródłem witaminy C są: porzeczki czerwone, czarne, papryka czerwona, zielona, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, cytryny, pomarańcze.

Podziel sięShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Print this page

Dodaj komentarz