Co zrobić ze zbyt wysokim cholesterolem? Czy warto od razu sięgać po leki? Otóż nie.

Co zrobić ze zbyt wysokim cholesterolem? Czy warto od razu sięgać po leki? Otóż nie. Polskie Towarzystwo Dietetyki opublikowało niedawno wyniki najnowszych badań przeprowadzonych z udziałem kobiet i mężczyzn cierpiących z powodu hipercholesterolemii. Każdy z pacjentów otrzymał podczas wizyty u dietetyka indywidualne, szczegółowe wskazówki, dotyczące zmiany sposobu żywienia. Według zaleceń w tygodniowym menu pacjentów powinny królować owoce i warzywa, rośliny strączkowe, ryby, chude białe mięso, mleko i jego naturalne przetwory, płatki, grube kasze oraz pieczywo razowe. Należało natomiast zastąpić masło margaryną oraz wprowadzić żywność wzbogacaną w sterole i stanole roślinne. Badanie trwało miesiąc. W grupie kobiet po 3-4 tygodniach dietoterapii odnotowano 15% spadek średniego cholesterolu całkowitego. W grupie mężczyzn spadek wyniósł aż 18%. Korzystne zmiany zaobserwowano również jeżeli chodzi o poziom frakcji LDL cholesterolu w surowicy pacjentów. U kobiet odnotowano 17% spadek omawianej frakcji, z czego u mężczyzn
wyniósł on aż 23%.

Podsumowując, poradnictwo dietetyczne to skuteczny element w przypadku terapii dyslipidemii, który przynosi zadowalające efekty w stosunkowo krótkim czasie. Ponad to na skutek edukacji żywieniowej i zmiany swoich nawyków
na zdrowsze pacjenci ochronili swój organizm również przed innymi schorzeniami związanymi z nieprawidłową dietą codzienną.

Jesień i zima to czas wzmożonej częstotliwości przeziębień i zachorowań. W co warto wzbogacić swój jadłospis, by nawet podczas mrozu i chlapy cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem? Oto kilka propozycji:

Rośliny strączkowe!
Takie jak groch, fasola, soja, ciecierzyca. Mało popularne, choć bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Są nie tylko świetnym źródłem białka pochodzenia roślinnego (zdrowszego dla nas niż białko pochodzenia zwierzęcego), ale także bogatym źródłem błonnika, niezbędnego w czasie detoksykacji naszego organizmu. Oprócz tego dostarczają nam żelaza, wapnia, potasu, fosforu no i witamin- witaminy A, C, PP i witamin z grupy B, czyli wszystko czego potrzebuje nasz układ odpornościowy zimą

Cebula i czosnek
O tym, że cebula i czosnek wzmacniają nasz układ immunologiczny wiedziały nasze babcie, a my wciąż o tym zapominamy. Możemy jeść je nie tylko profilaktycznie, ale także stosować we wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Świetnie zastąpią w chorobach antybiotyk

Kasze
Jęczmienna, gryczana, kukurydziana czy kasza manna- są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, skrobi
i błonnika. Dostarczają witamin z grupy B, fosforu i żelaza.

Podziel sięShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Print this page

Dodaj komentarz