Kochani, już jutro Wigilia, czyli ostatni moment na zrobienie szybkich, zdrowych i od razu miękkich w środku pierniczków łapcie przepis Przygotowanie zajmie max 30 minut
na około 20 sztuk:
– około 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej minimum 1850
– 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
– pół szklanki ksylitolu lub erytrolu
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– cynamon, mielone goździki, przyprawy korzenne do smaku
– 2 łyżki masła
– 1 jajko
– 1/3 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z miodem, erytrolem, sodą i przyprawami. Na koniec dodajemy masło i jajko. Wszystko mieszamy razem i ugniatamy około 10 minut do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy posypanej mąką na około 2-3 cm. Wykrawamy pierniczki i układamy je bezpośrednio na blaszce do pieczenia w odległości około 1-2 cm. Pierniczki smarujemy z wierzchu jajkiem, by ładnie się zarumieniły Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) około 14 minut Gotowe pierniczki możemy dodatkowo oprószyć erytrolem, cynamonem lub odrobiną imbiru w proszku