Czy wiesz, że dziś obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół?

Te sumienne istoty dzień w dzień  pracują, by stworzyć cudowny eliksir, jakim jest MIÓD.

W skład tego smakołyku wchodzą nie tylko cukry, takie jak fruktoza, glukoza, czy maltoza, a także szereg innym  związków korzystnych dla naszego zdrowia. Są to:

Kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy, barwniki, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotyna, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i wiele innych..

To właśnie nim efekt pracy pszczół, jakim jest miód, zawdzięcza wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.

Gdzie znalazł zastosowanie miód?

  • Przede wszystkim jest zamiennikiem cukru – posiada niewiele mniej kalorii (ok. 319 kcal, gdy cukier ma ich 400). Można nim słodzić herbatę, czy dodawać do wypieków.
  • Stosowany jest w postaci maseczki na twarz – oczyszcza, nawilża skórę i opóźnia proces jej starzenia. Znanych jest wiele przepisów, np. z dodatkiem bananów, płatków owsianych.
  • Jego preparaty wspomagają usuwanie ołowiu innych metali ciężki z organizmu.
  • Badania naukowe potwierdzają silne działanie antybiotyczne oraz przeciwzapalne miodu. Hamuje on rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków.
  • Ma właściwości wzmacniające, regenerujące i uodparniające, ze względu na stymulowanie produkcji białych krwinek. Zmniejsza, więc ryzyko przeziębień, łagodzi ból gardła, obniża gorączkę i pomaga w przeciwdziałaniu/ leczeniu chorób związanych z obniżeniem odporności.
  • Znalazł zastosowanie w leczeniu anemii.
  • Przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstawania blizn.
  • Wspomaga prace układu pokarmowego i jest stosowany w przypadku problemów z jego pracą – ma działanie przeciwbiegunkowe, ale także skuteczny jest w leczeniu wrzodów żołądka.
  • Wspomaga wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia pracę wątroby oraz dróg żółciowych.
  • Znalazł także zastosowanie w leczeniu zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej czy innych schorzeń układu moczowego. Wynika to z jego właściwości moczopędnych, czy już wspomnianych żółciopędnych, przeciwzapalnych oraz dezynfekujących.
  • Wpływa także pozytywnie na pracę trzustki.
  • Pobudza apetyt i poprawia przemianę materii.
  • Rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody pomaga zasnąć w bezsenną noc, a także ukaja nerwy.
  • W momencie utraty sił (zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i pracy umysłowej) dodaje energii. To działanie zawdzięczamy glukozie stanowiącej paliwo dla szarych komórek mózgu, a także uzupełnianiu zapasów glikogenu w mięśniach.
  • Obniża cieśninie krwi.
  • Wykazano także, że hamuje proces miażdżycowe.

Wymieniać można byłoby jeszcze wiele zbawiennych cech miodu. Nie zapominajmy, więc o tym naturalnym lekarstwie i świętujmy dziś WIELKI DZIEŃ PSZCZÓŁ.

 

Podziel sięShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Print this page

Dodaj komentarz