Te sumienne istoty dzień w dzień pracują, by stworzyć cudowny eliksir, jakim jest MIÓD.
W skład tego smakołyku wchodzą nie tylko cukry, takie jak fruktoza, glukoza, czy maltoza, a także szereg innym związków korzystnych dla naszego zdrowia. Są to:
Kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy, barwniki, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotyna, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i wiele innych..
To właśnie nim efekt pracy pszczół, jakim jest miód, zawdzięcza wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Gdzie znalazł zastosowanie miód?
- Przede wszystkim jest zamiennikiem cukru – posiada niewiele mniej kalorii (ok. 319 kcal, gdy cukier ma ich 400). Można nim słodzić herbatę, czy dodawać do wypieków.
- Stosowany jest w postaci maseczki na twarz – oczyszcza, nawilża skórę i opóźnia proces jej starzenia. Znanych jest wiele przepisów, np. z dodatkiem bananów, płatków owsianych.
- Jego preparaty wspomagają usuwanie ołowiu innych metali ciężki z organizmu.
- Badania naukowe potwierdzają silne działanie antybiotyczne oraz przeciwzapalne miodu. Hamuje on rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków.
- Ma właściwości wzmacniające, regenerujące i uodparniające, ze względu na stymulowanie produkcji białych krwinek. Zmniejsza, więc ryzyko przeziębień, łagodzi ból gardła, obniża gorączkę i pomaga w przeciwdziałaniu/ leczeniu chorób związanych z obniżeniem odporności.
- Znalazł zastosowanie w leczeniu anemii.
- Przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstawania blizn.
- Wspomaga prace układu pokarmowego i jest stosowany w przypadku problemów z jego pracą – ma działanie przeciwbiegunkowe, ale także skuteczny jest w leczeniu wrzodów żołądka.
- Wspomaga wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia pracę wątroby oraz dróg żółciowych.
- Znalazł także zastosowanie w leczeniu zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej czy innych schorzeń układu moczowego. Wynika to z jego właściwości moczopędnych, czy już wspomnianych żółciopędnych, przeciwzapalnych oraz dezynfekujących.
- Wpływa także pozytywnie na pracę trzustki.
- Pobudza apetyt i poprawia przemianę materii.
- Rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody pomaga zasnąć w bezsenną noc, a także ukaja nerwy.
- W momencie utraty sił (zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i pracy umysłowej) dodaje energii. To działanie zawdzięczamy glukozie stanowiącej paliwo dla szarych komórek mózgu, a także uzupełnianiu zapasów glikogenu w mięśniach.
- Obniża cieśninie krwi.
- Wykazano także, że hamuje proces miażdżycowe.
Wymieniać można byłoby jeszcze wiele zbawiennych cech miodu. Nie zapominajmy, więc o tym naturalnym lekarstwie i świętujmy dziś WIELKI DZIEŃ PSZCZÓŁ.