Często w rozmowie z pacjentem słyszę „piję kawę, ale biorę magnez” .Zanim sięgniemy jednak po suplementy diety i będziemy zastanawiać się,która tabletka z magnezem „wchłonie się” lepiej, warto sięgnąć najpierw po naturalne źródła
Wątpliwość, która często się pojawia to czy magnez z pożywienia wchłania się tak dobrze, jak „magiczna tabletka” reklamowana w telewizji. Otóż tak, a więcej nawet- magnez z żywności jest wyżej biodostępny niż w chemicznych suplementach. Na co więc zwracać uwagę jedząc naturalne źródła pierwiastka, aby wchłonęło się go jak nawięcej?
Zmniejszenie absorpcji magnezu z żywności obserwuje się, gdy:
– nasza dieta bogata jest w FOSFORANY- wiele pokarmów bogatych w błonnik zawiera fityniany, które poprzez przyłączenie cząsteczki magnezu do grupy fosforanowej zmniejszają jego dostępność i wchłanianie w organizmie
– WAPŃ- w większości badań wykazano, że wapń nie ma wpływu na przyswajanie magnezu, chyba, że jego ilość w diecie przekroczy 2000 mg na dobę- taka ilość blokuje wchłanianie magnezu
– BIAŁKO- zmniejszoną absorpcję magnezu wykazano, gdy ilość białka spożytego w ciągu doby jest mniejsza niż 30g. Niestety nie można też przesadzać z ilością białka- zbyt wysoka ilość produktów wysokobiałkowych prowadzi do wzmożonej pracy nerek i zwiększonego wydalania magnezu z organizmu
–SZCZAWIANY – wiążą związku magnezu
– NADMIAR KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, SOLI KUCHENNEJ, FLUORU, METALI CIĘŻKICH
Zwiększoną wchłanialność magnezu z pożywienia obserwujemy, przy obecności w pokarmie:
-selenu
-witaminy B6
-witaminy D
Jeżeli już decydujemy się na suplementację magnezu, wybierajmy takie produkty, gdzie magnez jest w postaci jednej z trzech soli:
-cytrynianu magnezu
-mleczanu magnezu
-chlorku magnezu
Magnez w postaci takich związków jest lepiej przyswajalny w naszym organizmie. Niestety dostępne na rynku suplementy magnezu zawierają zazwyczaj mniej niż 20% opisanych soli w swoim składzie.